PRVI POSREDOVALCI

V novembru je na Hotavljah potekalo usposabljanje za prve posredovalce. V našem društvu imamo tako po novem 13 prvih posredovalcev. Da smo lahko postali prvi posredovalci, smo morali pod okriljem Zdravstvenega doma Škofja Loka, enote za Nujno medicinski pomoč, ki je tudi organizator tečajev, opraviti 10 urni tečaj za prve posredovalce. Tekom tečaja so nas inštruktorji, teoretično in praktično, naučili in pripravili na to, kako posredovati v primeru naslednjih nujnih stanj:

  • nezavesti,
  • srčnega zastoja,
  • večjih zunanjih krvavitev,
  • tujkov v zgornjih dihalnih poteh,
  • bolečine v prsnem košu, ki lahko nakazuje, da je prišlo do srčnega infarkta in
  • sveže možganske kapi.

Sistem prvih posredovalcev je v našem okolju izjemnega pomena, saj se je potrebno zavedati, da je enota Nujne medicinske pomoči, od našega kraja oddaljena cca. 13 minut nujne vožnje. V primeru zgoraj naštetih nujnih stanj, vsaka minuta ne ukrepanja, pri oboleli osebi, ki je v srčnem zastoju, pomeni 10-12% manjšo možnost preživetja. V primeru aktivacije prvih posredovalcev, so le ti lahko na kraju dogodka, ob oboleli osebi, že v prvih minutah po prejemu poziva.

Na intervencije nas aktivira Regijski center za obveščanje, na zahtevo urgentnega zdravnika iz Škofje Loke. V primeru nujnega stanja na našem območju, bodo prvi posredovalci prišli na kraj dogodka pred urgentnim vozilom iz Škofje Loke, in pričeli izvajati postopke za ohranitev ali povrnitev življenja obolele ali poškodovane osebe.